Tenerife - enjoy it all
Das Orotavatal
Puerto de La Cruz
Los Realejos
La Orotava
Nähtävää
Vapaa-aika
Perinteiset juhlat
Ruoka ja juoma
Ilmasto ja luonto
Kulkuyhteydet
Teneriffa, nautintojen saari
Puerto de la Cruz - Orotavan laakso
Puerto de la Cruz - Valle de La Orotava. Teneriffa valisee talvesi

> Home > Ilmasto ja luonto

Ilmasto ja luonto

Ilmasto
Orotavan laakson ilmasto on ainutlaatuinen, ja sen ansiosta laaksosta tuli aikanaan ensimmäisiä terveyslomakohteita. Sää Orotavan laaksossa on keväinen vuoden ympäri ja alueella on useita mikroilmastoja. Ainutlaatuisen sääkarttansa ansiosta laakso houkuttelee vieraita ympäri maailmaa, ja muun muassa useat saksalaiset ja englantilaiset ovatkin tulleet laaksoon jäädäkseen.

Alueen keväinen ilmanala syntyy monen tekijän tuloksena: siihen vaikuttavat pasaatituulet, saaren korkeuserot, Atlantin valtameri ja viilentävät merivirrat. Näistä syntyvien useiden eri mikroilmastojen vuoksi talvella alueella voi sekä nauttia viileästä lumihuippuisesta vuoristosta että pulahtaa lämpimään meriveteen uimaan.

Saaren pohjoisen ja eteläisen osan ilmastojen välillä on eroja; eteläinen ilmanala on kuiva ja lämmin, pohjoinen kosteampi ja leudompi. Vuoden keskilämpötila on 22 astetta, eikä suuria lämmönvaihteluja kylmästä kuumaan vuoden aikana ole. Talvisin lämpötila on saarella 18 ja 20 asteen välillä ja auringonvaloa saadaan pohjoisessa noin kuusi tuntia ja etelässä hiukan alle seitsemän tuntia. Kesällä taas aurinkoa on pohjoisessa hiukan alle yhdeksän tuntia päivässä ja etelässä kahdeksan tuntia. Vuotuinen sademäärä saarella on verrattain alhainen, paikkakunnasta riippuen. Esimerkiksi pääkaupungissa Santa Cruzissa vuotuinen sademäärä on 23 mm .

Luonto
Orotavan laakso on vehreä ympäri vuoden. Sen luonto ja kasvillisuus on moninaista: luonnosta löytyy paljon nähtävää sekä useita harvinaisuuksia. Laakson alueella on sekä kansallispuisto että luonnonpuisto.

Teiden kansallispuisto
Teiden kansallispuistosta löytyy koko Kanariansaarten luonnon kirjo. Parhaiten luonnon moninaisuuden näkee Teiden tulivuoren rinteille kiivetessä: patikkaretki alkaa mäntyjen keskeltä ja päättyy kuumaiseen ympäristöön. Kansallispuistosta löytyy Los Roques de García -kivimuodostelma muistona vuoden 1798 tulivuoren purkauksesta. Kansallispuisto sijaitsee tulivuorenpurkauksen aiheuttaman kraaterin, Las Cañadasin alueella.

Ainutlaatuisten maisemien lisäksi kansallispuistolla on myös oma kasvustonsa. Puiston alueella kasvaa harvinaisia lajeja, kuten Teiden orvokki ( violeta del Teide ). Tämä hieno ja alueen herkin kasvi kasvaa aivan tulivuoren kraatterin läheisyydessä. Muita uhanlaisia ja harvinaisia kasveja ovat Guanchen ruusupensas ( rosal del Guanche ), jota on jäljellä vain noin 50 kappaletta, sukupuuttoon kuolemassa oleva Teiden kurho ( cardo de plata ) ja näyttävä keltakukkainen väriherne ( codeso ).

Teiden tulivuori
Teneriffan upea tuliperäinen maisema on muodostunut noin 14 miljoonaa vuotta sitten tertiäärikaudella. Maisema on parhaimmillaan Teiden kansallispuistossa, jossa Teiden tulivuori kohoaa 3 718 metrin korkeuteen Espanjan korkeimpana huippuna. Talvisin Teide-vuoren huippu on usein lumen peitossa muodostaen vastakohdan aurinkoisille hiekkarannoille.

Tulivuoren huippu on yksi maailman vaikuttavimmista geologisista monumenteista ja puistossa onkin lukematon määrä laavamuodostelmia ja luolia, jotka kiinnostavat niin turisteja kuin tiedemiehiäkin.

Tulivuori on purkautunut neljä kertaa: Montaña de la Arenas vuonna 1704 ja Garachicon purkaus 1706, jolloin Montaña Negra tuhosi saaren sataman. Ainoa nykyisen kansallispuiston alueella tapahtunut purkaus oli Gachorran purkaus vuonna 1798, jolloin purkautui Pico Viejo. Viimeisin purkaus on ollut Chinyeron purkaus vuonna 1909.

Tulivuori on muovannut Orotavan laakson ja sen upeat maisemat sekä vaikuttanut maaperän rikkauteen ja hedelmällisyyteen. Saari onkin täydellinen paikka luontoihmiselle luonnonpuistoineen, metsineen ja rotkoineen. Saaren tuliperäisyys näkyy rannikolla mustina hiekkarantoina ja laavapaljastumina. Sukeltajat löytävät pohjoisen rannikon tuliperäisistä vedenalaisista luolista aivan uusia kokemuksia.

Corona Forestalin luonnonpuisto
Teiden kansallispuistoa ympäröi metsäinen Corona Forestalin luonnonpuisto. Luonnonpuistosta löytyvät kanarialaiset mäntymetsät ja Teneriffan vuoriston kasvillisuus tyypillisimmillään. Tämän luonnonpuiston alueelta saavat alkunsa suuri osa Etelä- ja Pohjois-Teneriffan rotkoista ja notkelmista. Luonnonpuiston rooli vedenohjauksessa ja suojelussa eroosiota vastaan onkin merkittävä.

Rambla de Castro, Los Realejos
Rambla de Castron hyvin jyrkät rantakalliot tekevät paikasta ainutlaatuisen kauniin. Nämä kalliot ovat myös tieteellisesti kiinnostavia. Alueen rikkaan kasviston ja eläimistön joukossa on useita uhattuja ja suojeltuja lajeja.

Tigaigan vuoristo / Los Campeches / Ruiz
Tigaigan vuorijono on osa Los Campechesin, Tigaigan ja Ruizin suojeltua maisemaa. Vuonna 1987 Euroopan unioni julisti sen lintujensuojelualueeksi. Orotavan laaksoa lännestä rajaava vuoristo on laurisilvametsän linnake ja sinipeipon ( pinzón azul ), palmankyyhkyn ( paloma rabiche ) sekä kanariankyyhkyn ( paloma turqué ) asuinsuoja.

Pinolerisin luonnonreservaatti, La Orotava
Pinolerisin luonnonreservaatissa luonto on säilynyt erinomaisesti ja se onkin hyvin tyypillinen Kanariansaarille. Reservaatin loivimmilla rinteillä kasvava metsä on tärkeässä osassa ekologisessa eroosionvastaisessa taistelussa.

Home | Yhteystiedot | Linkit | Lähetä sivu ystävällesi